Trauma jménem sestup
Hattrick

Trauma jménem sestup

Relegation. Sestup. Nejvíc nenáviděné slovo asi nejen u fanoušků v Premier League. V Anglii se ale návrat mezi fotbalovou klubovou elitu vzhledem k ekonomickým dopadům a silné konkurenci považuje za obtížnější než ve zbytku Evropy. Navzdory vypláceným zlatým padákům jde o traumatický zážitek.

Udržení. Udržení se nad hladinou. Letadlová loď, kterou zasáhla nepřátelská torpéda, bojuje zoufale o záchranu a odmítá se odebrat do mořského hrobu na dně oceánu, i když to vypadá, že její dny jsou sečteny. Záchranné čety podávají heroický výkon a pumpují vodu ze zatopených prostor. Boj o záchranu v Premier League je podobně dramatický a zoufalý. Přestože v sázce nejsou stovky životů, je tu obrovský finanční propad, rána pro klub z hlediska atraktivity a prestiže, a v důsledku toho i ztráta pracovních míst nejen v sestupujícím klubu samotném, ale v daném městě, nebo někdy dokonce i v místním regionu. Premier League je nejen pro diváky drogou, které se není možné dost nabažit a kterou hlavně nejde nahradit.

Zlatý padák trauma neodvrátí

Finále play off Championship ve Wembley se nazývá kláním o 100 milionů liber. Jen z prodeje televizních práv jde do klubové pokladny celku Premier League právě taková sumička, která se od ročníku 2025/2026 ještě podstatně zvýší. Cenovka vypadnutí z Premier League ale může být ještě tučnější. Finanční expert Kieran Maguire serveru The Athletic řekl, že sestupující kluby přijdou zhruba o šedesát procent svých příjmů. Premier League není osud sestoupivších týmů lhostejný a formou zlatých padáků se snaží přistání na tvrdou druholigovou zem poněkud změkčit. V prvním roce po sestupu dostane klub čtyřiačtyřicet milionů liber a v další sezoně pak milionů pětatřicet. Pokud se nevydrápe zpět mezi elitu, dostane i ve 3. sezoně od sestupu patnáct milionů liber.

V ročníku 2018/2019 činil rozdíl v příjmech vítěze Championship Norwiche a posledního celku Premier League Huddersfieldu propastných 88 milionů liber. Je tak evidentní, že druholigové organizace prostě musejí hospodařit úplně jinak. Protože se čerstvě sestoupivší kluby chtějí co nejrychleji mezi anglickou fotbalovou smetánku vrátit, nechtějí tolik škudlit na platech hráčů, kteří by jim Premier League měli znovu vykopat, jakkoli se jistým škrtům nevyhnou. A tak jdou pod nůž, a to ve velkém, zaměstnanci klubu, kteří mají na starosti catering, marketing, prodej lístků a podobné specializace. Šetří se na podpoře komunitních programů, ale taky na ženském týmu. Aston Villa okamžitě po sestupu v sezoně 2015/2016 propustila 130 zaměstnanců pracujících na plný úvazek a dalších 400 s úvazkem částečným. Podle The Athleticu aktuálně ohrožené kluby kalkulují s propuštěním 30-40 procent svých zaměstnanců. Pád z Premier League je teda regulérní trauma a to zdaleka nejen pro fanoušky.

Zajímá vás víc? Kompletní rozbor z pera Jiřího Hoška najdete v nejnovějším vydání magazínu HATTRICK, který je právě na stáncích!