Nejbohatší v historii
Hattrick

Nejbohatší v historii

Zvedla se opona nového ročníku nejvyšší fotbalové soutěže. Její dvaatřicátý ročník v samostatné české historii. A je to svým způsobem ročník historický, protože dosud nikdy předtím se před jeho začátkem neudálo tolik změn jako nyní. Od změny názvu, přílivu peněz do soutěže a tím pádem i do klubů, rostoucí prestiže v mezinárodním měřítku až po zavádění nejmodernějších technologií. Tak si na novinky tohoto ročníku lehce posviťme.

Mistrovská motivace

Největší motivací bude v tomto ročníku zisk mistrovského titulu, a to nejen kvůli pocitu být nejlepší v Česku. Jde totiž i o velký balík peněz s tím spojený. Současně rozjetý ročník ligy zaručí podobně jako ten minulý hned pět místenek v osudí evropských pohárů. Je tu však jedna podstatná změna. Nový mistr bude mít jistou účast v Lize mistrů, v níž pak sehraje v novém formátu (platném už letos) hned osm zápasů (čtyři doma a čtyři venku). A hlavně do jeho kasy přiteče minimálně 400 milionů korun, reálně se i s bonusy dá počítat se sumou přes půl miliardy korun. Vydělají si i kluby v Evropské a Konferenční lize, jen za účast ve skupině dostanou od UEFA „základ“ 18 milionů korun.

Peníze do klubů

Fanoušek jistě zaregistroval, že první i druhá liga změnila svůj název. Nejde jen o „kosmetickou“ změnu, stojí za ní velmi dobře zobchodovaná práva, která přináší na české poměry hotový poklad. Příštích pět let pod hlavičkou Chance ligy přiteče do 32 profesionálních klubů z tendrů zhruba 660 milionů korun. Co to znamená pro „obyčejné“ kluby, které třeba nedosáhnou na peníze z evropských pohárů? Až dosud dostávaly prvoligové kluby zhruba deset milionů korun, nyní se tato částka navýší na čtyřiadvacet milionů. Peníze se budou rozdělovat podle pěti pilířů, jedním z nich je třeba i televizní sledovanost. Bonusy se tak mohou lišit v rozmezí od deseti do jednoho milionu. Funguje zde i princip solidarity v poměru 85:15 mezi kluby první a druhé ligy. Je připraveno i „bolestné“ neboli zlatý padák za sestup ve výši deseti milionů.

POSVIŤTE SI SPOLU S NÁMI I NA DALŠÍ NOVINKY! LIGOVÝ SPECIÁL HATTRICKU JE PRÁVĚ V PRODEJI!